HTML

Halls of the Dead

No more room in Hell. The dead walk the Earth.

Friss topikok

  • Magnamanus: @efes: Még jó, hogy nem Orgovány a szülővárosa. Hiába, rosszkor rossz helyen lenni, ehhez is tehet... (2011.02.03. 12:12) A hajó elment
  • efes: Régen ez imádtam ezt a regényt (a sorozatot nem láttam). Úgy képzeltem, hogy Arbat az valami fénye... (2010.12.30. 17:29) Az Arbat gyermekei
  • Bobby Baccala: @papas: milyen időkben? hóban, fagyban? (2010.12.02. 22:20) Hol van a jó kormányzás?
  • Magnamanus: @Shaddam: Antikváriumokban általában kapható. Jelen pillanatban a bookline szerint a Pestszentimre... (2009.11.16. 23:29) Stanislaw Lem: Magellán-felhő
  • Oidipus Prime: Isten óvjon a második résztől mert az viszont embertelenül borzalmas. Ebben a filmben az a jó,hogy... (2009.10.01. 16:27) A dög - Feast

Hupikék Zombikák, avagy outbreak Aprajafalván

2010.01.25. 16:39 :: Magnamanus

Döbbenten kell tudomást vennünk róla, de az élholtak már Aprajafalvát is fenyegetik! Mi másként értékeljük ugyanis a Lila törpök című Hupikék törpikék (született Smurfs) epizódban történteket?

A gond 2:16-nál egyszerű rovarcsípéssel (infested animal attack) kezdődik, minek eredményeképpen Lusti láz és rövid eszméletvesztés eredményeként lila törpévé változik, hápogni kezd és járás közbeni mozdulatai is módosulnak. Intelligenciaszintje látványos mértékben zuhan (!), családtagjait, ismerőseit nem képes azonosítani, közeledésükre és bármilyen más helyzetre agresszióval válaszol. Bár a gyerekkorú nézőkre tekintettel a szimptómák szimbolikusak, mégis könnyen azonosíthatóak. Nem nehéz átlátni, hogy az elváltozott lila bőrszín a szintén elváltozott rothadó zöldes-szürkés bőrszínt, a hápogás a figyelmeztető - préda jelenlétére és támadásra felhívó -  morgást, a békaszerű ugrándozás pedig a csoszogó vánszorgást jelzi. No és a legfontosabb: a kór harapással terjed a törpök között (első példája 3:50-nél). A védekező törpök reakciói is jellegzetesek, már-már kézikönyvbe illőek: először megkötözik a fertőzötteket, és megpróbálják kezelni a betegséget, majd ahogy a betegek egyre többen lesznek, a törpök az épületekben barikádozzák el magukat. Ezzel a szervezett egészség- és járványügyi kezelés feltételei elenyésznek. Végül a maroknyi megmaradt törp már csak a puszta túlélésért harcol. 8:51-nél Törpapa klasszikus túlélő-helyzetben találja magát: minden oldalról lila törpök (tudjukkik) veszik körül. A pollennel végrehajtott szórópisztolyos fertőtlenítést nyugodtan értékelhetjük a fejlövést és a hadszíntér égetéssel történő mentesítését (battlefield sanitation) helyettesítő eufemizmusnak.

Aprajafalvát csak az isteni gondviselés menti meg a végső pusztulástól. Ha belegondolunk, ez nem sokkal vidámabb, mint a Holtak hajnalának zárlata.

Összegzés: a tárgyalt mű gyermekek számára is átélhető, feldolgozható, mégsem ijesztő módon jeleníti meg a zombi-fenyegetés mibenlétét. Láthatjuk, miről ismerhető fel egy élőhalott, hogyan következnek egymás után a fertőzés stádiumai, illetve a fertőzés különböző szintjein mik a védekezés különböző módozatai. Lényeges információ a filmből, hogy korábbi családtagjainkkal, ismerőseinkkel szemben sem lehetünk kíméletesek! Oktatófilmként tulajdonképpen kötelezővé kellene tenni az óvodákban. Értékelése sajátos műfajának úttörő jellegét tekintve tíz harapás.

Létfontosságú információ: magyarul a 4. sz. Hupikék törpikék DVD-n (Barlangjáró törpök) férhető hozzá. Gyermekünkkel szülői felügyelet mellett rendszeresen nézessük, a tananyagot kérdezzük ki, a fejlövést és a hadszíntér mentesítését (fejlevágás, hullaégetés) gyakoroljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: moziiiirrrrgh wtf?! mittegyunk

A bejegyzés trackback címe:

https://hallsofthedead.blog.hu/api/trackback/id/tr231701167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása