HTML

Halls of the Dead

No more room in Hell. The dead walk the Earth.

Friss topikok

  • Magnamanus: @efes: Még jó, hogy nem Orgovány a szülővárosa. Hiába, rosszkor rossz helyen lenni, ehhez is tehet... (2011.02.03. 12:12) A hajó elment
  • efes: Régen ez imádtam ezt a regényt (a sorozatot nem láttam). Úgy képzeltem, hogy Arbat az valami fénye... (2010.12.30. 17:29) Az Arbat gyermekei
  • Bobby Baccala: @papas: milyen időkben? hóban, fagyban? (2010.12.02. 22:20) Hol van a jó kormányzás?
  • Magnamanus: @Shaddam: Antikváriumokban általában kapható. Jelen pillanatban a bookline szerint a Pestszentimre... (2009.11.16. 23:29) Stanislaw Lem: Magellán-felhő
  • Oidipus Prime: Isten óvjon a második résztől mert az viszont embertelenül borzalmas. Ebben a filmben az a jó,hogy... (2009.10.01. 16:27) A dög - Feast

Az egykarú bokszoló a repülő guillotine ellen

2008.12.27. 01:03 :: Magnamanus

Viseltes ugyan, de a klubban most néztük meg egy hete közösen.

Klasszikus trash-darab, amikor barátaimnak először említettem a címet, nem hitték el, hogy ilyen film valóban létezik. (Nem is: ahány ház, annyi néven hívják, van itt Master of the Flying Guillotine-től a Macht der Giganten-ig minden.)

A sztori kung-fu berkekben oly egyszerű, mint egy puszta kézzel bevert százas szög: a vak szerzetes tanítványainak megöléséért bosszút esküszik az egykarú bokszoló ellen, aki az  általa vezetett harcművészeti iskolával éppen egy szabályokat nélkülöző nemzetközi harcművészeti tornán vesz részt. Itt a kínaiakon kívül persze mindenki büdös köcsög, különösen a köpködős paraszt, babonás muay-thai harcosra vannak kiakadva a film készítői. Minden nézőben mély nyomokat hagy továbbá a mongol birkózó küzdelme (különösen óvodai színkörbe illően előadott fulladásos halála), és a felejthetetlen jógi. Képzeljünk el egy indiainak beöltöztetett kínait, aki időnként kétméteresre tudja kinyújtani a karjait! Akárhanyadszor látom, a hatás garantált.

Az egykarú harcos természetesen leszámol az összes rohadt barbár köcsöggel, plusz a repülő guillotine-t kezelő vak szerzetessel is. E végső csatában mutatkozik meg a film mélyen gyökerező, vérbeli PC-szépsége: a vak harca a mozgáskorlátozottal. Azt hiszem, ezt nem is kell különösebben elemeznem, magáért beszél. Már ha valaki el tudja egyáltalán képzelni, anélkül, hogy életében egyszer látott volna ehhez hasonlót.

A "színészek" tényleg kiválóan mozognak, semmi CGI (ja, gyerekek, volt egy olyan korszak, amikor a díszletet, ha kartonpapírból és hungarocellből is, de TÉNYLEG meg kellett építeni, és azt a Godzillának beöltöztetett statisztával TÉNYLEG szét kellett veretni), és a kifejezetten erre a célra kifejlesztett sztori sikoltva követeli a különböző kung-fu- és egyéb harcművészeti stílusok, valamint egzotikus fegyverek látványos seregszemléjét. A low-budget igazi diadala, amikor a hiányzó pénzt hajmeresztő - egyébként meg teljesen logikátlan - ötletekkel próbálják pótolni. És a csoda bekövetkezik: a sok szempontból vérgagyi eredmény egy pillanatig sem unalmas!

Végül kapaszkodjunk meg: az imdb 7 pont fölé értékeli, és a bejegyzések szerint ez Tarantino kedvenc kung-fu filmje. Valóban, a Kill Bill első részében a perverz japán iskoláslánynak van egy, a repülő guillotine-ra kinézetben meglehetősen hasonlító eszköze, de ez már beteg. A japán beteg.

Kilenc harapást is megérdemel, már ha a fogsort ki nem rúgják közben.

Szólj hozzá!

Címkék: moziiiirrrrgh

A bejegyzés trackback címe:

https://hallsofthedead.blog.hu/api/trackback/id/tr23843338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása