HTML

Halls of the Dead

No more room in Hell. The dead walk the Earth.

Friss topikok

  • Magnamanus: @efes: Még jó, hogy nem Orgovány a szülővárosa. Hiába, rosszkor rossz helyen lenni, ehhez is tehet... (2011.02.03. 12:12) A hajó elment
  • efes: Régen ez imádtam ezt a regényt (a sorozatot nem láttam). Úgy képzeltem, hogy Arbat az valami fénye... (2010.12.30. 17:29) Az Arbat gyermekei
  • Bobby Baccala: @papas: milyen időkben? hóban, fagyban? (2010.12.02. 22:20) Hol van a jó kormányzás?
  • Magnamanus: @Shaddam: Antikváriumokban általában kapható. Jelen pillanatban a bookline szerint a Pestszentimre... (2009.11.16. 23:29) Stanislaw Lem: Magellán-felhő
  • Oidipus Prime: Isten óvjon a második résztől mert az viszont embertelenül borzalmas. Ebben a filmben az a jó,hogy... (2009.10.01. 16:27) A dög - Feast

Mit tegyünk? - 1.

2009.11.06. 15:10 :: Magnamanus

Miután sikerült kihevernem a Horror Cselendzs fáradalmait, ideje visszatérnem a blog alapgondolatához. Mai témám sajnos kizárt, hogy elférjen egy poszton belül, így sorozatot vagyok kénytelen indítani.

 

 

Könyv formájában már megjelent The Zombie Survival Guide - Complete Protection, azonban ennek egyik nagy hátránya, hogy kies hazánkban nehezen hozzáférhető, a másik, hogy angolul van, a harmadik meg, hogy helyi viszonyainkra történt adaptálás nélkül nem használható. Már úgy értem, hogy tényleg, kézikönyvszerűen használható, mert kétlem például, hogy a könyvben melegen ajánlott amerikai gyártmányú M1 félautomata karabélyhoz bárki könnyen hozzáférhetne Magyarországon.

1. Ismerd meg az ellenséged!

A zombik alapgondolata eredetileg a haiti vudu vallásból ered, a "bokor"-nak nevezett varázsló által újraanimált (nem újraélesztett!) holttestet jelent, aki/ami a "bokor" irányítása és akarata alatt áll. Vannak feljegyzett esetek, halottnak nyilvánított és ténylegesen eltemetett emberekről, akiket később - akár évekkel később - öntudatlanul vagy legalábbis olyan állapotban találtak meg piactereken vagy egyéb nyilvános helyeken, hogy nem tudták, kicsodák és "korábbi életükben" mi történt velük. Ezt többek között drogokkal próbálták magyarázni, de nem sok eredménnyel. A téma viszonylag reális ábrázolása iránt érdeklődőknek Wes Craven filmjét, A kígyó és a szivárvány-t tudom ajánlani, tudományos igényűeknek pedig Alfred Metraux A haiti Vodu c. könyvét, amely természetesen nemcsak zombikkal foglalkozik, hanem az egész vudu-hitvilággal. Közismertek továbbá az egyre szaporodó zombifilmek, amiket George A. Romero 1968-as filmje, Az élőhalottak éjszakája, indított el a mai formájukban.

De térjünk vissza a realitáshoz! Már 2005-ben jelentette a BBC South Asia, hogy kambodzsai csapatok karantén alá helyezték a laoszi határ mellett fekvő Quan'sul városát. Az indok az volt, hogy új "malária"-fajt észleltek, amely 2 napnál rövidebb idő alatt 100 %-os halálozási rátát produkált a fertőzöttek körében. A vírus a halál beálltát követő két órán belül újraindítja a halott szívét, és az így "újraéledt" személy extrém mértékben erőszakos magatartást tanúsít, ami valószínűleg az agykárosodás és az újraélesztési folyamat közben a véráramba került vagyi anyagok kombinációjának következménye lehet.

Kambodzsai hivatalos személyek kijelentették, hogy a járványt sikerült karanténba zárni, és a lakosságnak nincs oka a félelemre (LOL, ekor szokott kitörni a legnagyobb pánik). Az amerikaiak biológiai fegyvert sejtettek a történtek mögött. Néhány internetes fórumon toboroztak is önkénteseket a kambodzsai hatóságok megsegítésére, ami arra látszott utalni, hogy a probléma nagyobb a bevallottnál. Az egyetlen BBC-hírt kivéve azonban az esetről más nem látott napvilágot, így az önkéntesek toborzása abbamaradt, és különösebb visszhang nélkül véget ért az "első dokumentált zombijárvány".

Nincs okunk azonban azt hinni, hogy ezzel véget ért a történet, hiszen a madárifluenza sztorija is éveken keresztül húzódott, úgyszintén a most tomboló sertésinfluenzáé sem idén nyáron kezdődött. Hasonló sémára működött az AIDS és az ebola terjedése, közösségi észlelése is. Valamennyi említett fertőzés azt példázza, hogy egyes elszórtan felbukkanó esetekről szóló híradásokat hivatalosan hoaxnak minősítettek mindaddig, míg az észlelt megbetegedések mennyisége elérte azt a küszöböt, sokszor az első jelentések után több évvel, hogy el kellett ismerni a betegség létét és a belőle kialakult - akár világméretű - járványt. Csakhogy ez a járvány, amiről írok, ha valóban világméretű lesz, akkor sokkal veszélyesebbnek fog bizonyulni, mint az összes többi említett.

A magam részéről amellett vagyok, hogy a zombik (t.i. nem a vudu útján előállítottak) valószínűleg az eredetileg ábrázolt lassú mozgásúak lehetnek, tekintve a hullamerevség beálltát. A kérdés, hogy a kambodzsai vírus csak a "maláriában" elpusztultakra hat-e, vagy a korábban elhunytakra is, nyitott, azonban a biztonsági intézkedések megfontolása során mindig érdemes a rosszabbik lehetőségből kiindulni. Ez elég fenyegető forgató könyvet jelent, ugyanis a zombik bármilyen lassúak legyenek is, hosszú távon mindig be tudják keríteni az áldozataikat, amint a számítógépes szimuláció is bemutatja. Azaz nem kell gyorsnak lenniük ahhoz, hogy nyerjenek. Egyszerűen az áldozataikat is maguk közé sorolják, vagyis számuk minden forgatókönyv szerint exponenciálisan nő.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: mrh? mittegyunk

A bejegyzés trackback címe:

https://hallsofthedead.blog.hu/api/trackback/id/tr331504897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása