HTML

Halls of the Dead

No more room in Hell. The dead walk the Earth.

Friss topikok

  • Magnamanus: @efes: Még jó, hogy nem Orgovány a szülővárosa. Hiába, rosszkor rossz helyen lenni, ehhez is tehet... (2011.02.03. 12:12) A hajó elment
  • efes: Régen ez imádtam ezt a regényt (a sorozatot nem láttam). Úgy képzeltem, hogy Arbat az valami fénye... (2010.12.30. 17:29) Az Arbat gyermekei
  • Bobby Baccala: @papas: milyen időkben? hóban, fagyban? (2010.12.02. 22:20) Hol van a jó kormányzás?
  • Magnamanus: @Shaddam: Antikváriumokban általában kapható. Jelen pillanatban a bookline szerint a Pestszentimre... (2009.11.16. 23:29) Stanislaw Lem: Magellán-felhő
  • Oidipus Prime: Isten óvjon a második résztől mert az viszont embertelenül borzalmas. Ebben a filmben az a jó,hogy... (2009.10.01. 16:27) A dög - Feast

Nyomor a köbön

2009.12.14. 18:53 :: Magnamanus

Milyen az, amikor e lángoktól öleltben szembejön a fikcióval a valóság, a filmművészettel annak tárgya? Hát, nem lesz belőle a varrógép és az esernyő találkozása a boncasztalon (elcsépelt és könnyen átlátható metafora, de nem lehetett kihagyni!).

Na most erre itt (egész pontosan a 48112 sz. bejegyzést nézzük) értelmes ember nem tud mit mondani. Persze, tud, de elsőre mégis nehéz. Talán, ha kérdéseket teszünk fel, kicsit előbbre jutunk.

1. "Torz jövőképet vizionálnak motorosokat felhasználva" - "Voltak olyan csapatok, akiknek sikerült annyit megtudniuk, hogy a készülő kisjátékfilmben negatív szerepben kell szerepelniük, mint motoros. Ők sem vállalták, mert nagyon helyesen nem kívánják lejáratni a motoros társaikat." Ez mi a faszom?! A Mad Max az nem "torz jövőképet vizionál motorosokat felhasználva"?! Abban nem negatív szerepben szerepelnek (juj, de finom!), ráadásul motorosok?! Azt hogyhogy vállalta valaki, helytelenül lejáratva motoros társait?! Más motorosokról szóló, torz jövőképet vizionáló filmekről ne is essék szó, annyira kézenfekvő a párhuzam. Mert igenis, szerintem az őrült Mad Max nélkül szegényebb lenne a világ filmtörténete.

2. A filmesek részéről milyen valóságismeretről, a tárgyul választott magyar motorostársadalom milyen szintű ismeretéről árulkodik az a módszer, amivel próbáltak palimadarat motorosokat fogni a forgatáshoz? Külön élvezet a Stirlitz-színvonalú konspirációt látni megvalósa közben, amint az álomgyár illuzionistái, a hivatásos szemfényvesztők megpróbálnak beépülni egy zárt közösségbe. (Mit érdemel az a filmes, aki nem tud átejteni egy kívülállót? Jobban nem tudom szájbarágni.) Arról a nagyvonalúságról már nem is szólva, hogy ha büdösek a motorosok, akkor talán el lehetett volna kerülni ezt a döbbenetes lebőgést úgy, hogy beöltöztetünk pár statisztát meg kaszkadőrt.

3. Az milyen, hogy harcos jogvédőként választok témát, sumákolva próbálok hozzá szereplőket szerezni (occsó is legyen meg veszélytelen is), aztán mikor lelepleződök, akkor magam alá vizelve megpróbálok eltűnni a csatornában? A témaválasztás szabad, akinek nincs hozzá töke, ne próbálkozzon! Elmúlt az a világ egy ideje - és elég pontosan lehet azt tudni, hogy mióta -, amikor a maximális kockázat annak, hogy a Castróban jófejkedek a szép bölcsészcsajok előtt a forró témámmal, amiről forgatok, ha kiderül, hogy nem is. Aki harcos jogvédő akar lenni, annak hozzá kell szoknia a harc gondolatához, akár fizikai értelemben is!

4. Mindehhez képest a csipkelelkűnek bizonyult filmkészítők tervezett opuszukban az erőszakos megoldások hívének kívántak mutatkozni. Mire fel?! Mert mi másnak, mint erőszakos megoldást propagálónak nevezzük azt az elképzelést, hogy egy fenyegetően fellépő fegyveres sokaságot egy nagyobb számú, fegyveresen fellépő sokaság futamít meg?! (Nem az ügyes / okos / erős / kérlelhetetlen / nemes bosszúra szomjazó magányos hős!)

5. A közzétett forgatókönyv elnyűtt sztereotípiákra aljasul rájátszó-e? A romák ugyanis a forgatókönyv szerint sokan vannak, fenyegetően lépnek fel, nagy késük van, köztük izmos, jól öltözött fiatalok (csak nem bűnözők?). Csak nem az a mondanivaló, hogy helyettünk, jogvédők helyett, akik képtelennek bizonyultunk rá (nem lévén tökünk hozzá - lásd mint fent), majd a roma bűnözők fogják eltakarítani a nácikat?! És ez a probléma boldog feloldása?! (Egyéb példák a sublime üzenetekre: a nácik pitbullja a nőstény, a cigányok fekete kutyája a kan, azaz a nácik alárendelt, buzi csicskák; a romagyerek virtuóz, és kihívja a náci kisfiút a labda átpasszolásával; a tizenhat éves csajszi üzenete egyértelműen szexista, nem beszélve a Rómeó-Júlia-románcról - hát hol tetszenek élni?!; na és a motorokat tapogató cigánygyerekek örömtelinek, feszültségmentesítőnek szánt képe, ami a magántulajdon szentségének egyértelmű, egyébként jól ismert semmibevételét tükrözi, ami a cigányokkal kapcsolatos közkeletű sztereotípia egyrészt, elnéző helyeslése meg legalább ilyen közkeletű liberális [persze csak Magyarországon!] hozzáállás másrészt.) Legalább egy Spike Lee-filmet tetszettek már látni?

Összefoglalva: 1. A motorosok az egy külön rassz. 2. Tilos őket másképp beállítani, róluk mást állítani, mint amit ők nemesnek, rájuk jó fényt vetőnek gondolnak. 3. A(z általunk elképzelt, a valóságosan létezővel köszönőviszonyban sem lévő) nácizmussal szemben bármilyen színvonaltalan, átgondolatlan szarral lehetséges a küzdelem. 4. A problémákat nem kell megismerni ahhoz, hogy rájuk vonatkozó megoldási javaslattal léphessünk fel.

Az egészet pedig a liberális ármány legújabb, a hazafiak nemes jellemén és a közösség összetartásán hajótörést szenvedett nemzetrontó kísérleteként tálalja a Magyar Nemzet.

Nem is csoda, hogy ott tartunk, ahol. A magam részéről semmi jót nem várok.

Szólj hozzá!

Címkék: lament

A bejegyzés trackback címe:

https://hallsofthedead.blog.hu/api/trackback/id/tr451597981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása