HTML

Halls of the Dead

No more room in Hell. The dead walk the Earth.

Friss topikok

  • Magnamanus: @efes: Még jó, hogy nem Orgovány a szülővárosa. Hiába, rosszkor rossz helyen lenni, ehhez is tehet... (2011.02.03. 12:12) A hajó elment
  • efes: Régen ez imádtam ezt a regényt (a sorozatot nem láttam). Úgy képzeltem, hogy Arbat az valami fénye... (2010.12.30. 17:29) Az Arbat gyermekei
  • Bobby Baccala: @papas: milyen időkben? hóban, fagyban? (2010.12.02. 22:20) Hol van a jó kormányzás?
  • Magnamanus: @Shaddam: Antikváriumokban általában kapható. Jelen pillanatban a bookline szerint a Pestszentimre... (2009.11.16. 23:29) Stanislaw Lem: Magellán-felhő
  • Oidipus Prime: Isten óvjon a második résztől mert az viszont embertelenül borzalmas. Ebben a filmben az a jó,hogy... (2009.10.01. 16:27) A dög - Feast

Zombi Holocaust

2010.07.14. 13:03 :: Magnamanus

Most már végre olajozottan működik a Nemzeti Együttműködés Rendszere, nyilatkozatok a falon, fekete káderek a csatornában, fehér káderek a helyükön, megválasztását követően zavartalanul bokázik és kellemkedik a Nemzet Zsúrpubija (Schmitt), úgyhogy végre fontosabb és emelkedettebb dolgok felé irányozhatjuk immár megnyugodott figyelmünket. Egyenesen a Magasrendű¹ felé.

Egyértelmű, hogy a Zombi Holocaust (1980) az, ami elénk kell, hogy kerüljön, ha a Magasrendűt keressük a szavazófülkék légzőkészülék nélküli forradalmának sodrásában. Ez a film maga a felül-(alul)múlhatatlan hyper-über-mega-exploitation. Már címében két nemes összetevőre kíván célozni egyszerre: a Zombi című előző évi, meghaladhatatlan fulciádára, valamint a szub-szubzsánert képező olasz kannibálfilm hasonlóan meghaladhatatlan klasszikusára, Ruggerio Deodato Cannibal Holocaust című, szintén 1980-as műremekre. A kancsal célzás nomán előállott zseniális cím-hibrid valami olyan monumentális, tömegméretű, végletes zombi-apokalipszisre, élőhalott-orgiára enged következtetni, ami kb. a Náci zombik hasonló telitalálata nyomán merülhet fel az emberben.

Na ez az, ami nincs.

A sztori szerint egy new york-i kórházban mindennapossá válnak a holttest-csonkítások. Az orvosok nyomozni kezdenek, végül az egyik ápolóban találják meg a tettest, aki - mit ad a forgatókönyvírók istene - az utolsó kannibálok által lakott helyről, a délkelet-ázsiai Kito elátkozott szigetéről származik. A fáradhatatlan Ian McCullogh (igen, személyesen!) egy svéd csöcsgép kíséretében ered a titok megfejtésére, és hamarosan alulfizetett mongolfajú statiszták között találja magát, akiknek még szöveget sem írt senki, így majomszerűen makogva járatják le magukat. Csakhogy kiderül, a szigeten nem csak kannibálok, de zombik is vannak, akik igazából nem is zombik, hanem egy őrült tudós kísérletének eredményei. A kannibálok elámulnak a svéd kebelcsoda szőkeségén és testarányain, ezért elrabolják és gangbang királynőjükké választják. Az újdonsült királynő támadásra vezényli a mongolidiótákat, akik legyilkolják a zombikat és megeszik a doktort, vagy fordítva. A film végén a stáb felgyújtja az eredeti Zombi díszletét (nem vicc!), és filmezi, ahogy leég.

Már a sztori sem nevezhetne a siker reményével a legjobb forgatókönyv díjára Cannes-ban, de a kivitelezés adja meg az exploitation igazi zamatát. A stáb és a helyszínek nagy része visszaköszön Fulci Zombijából, ezért is tudják például itt felgyújtani az ott megostromolt járványkórház-templomot. Ian McCullogh ugyanabban az idióta karcsúsított szafarikabátban unatkozza végig az egész filmet, amiben röhejesebben néz ki, mint amikor Roger Moore a Minden lében két kanálban angol lordot mímel. Egy csodálatos jelenetben Dr. Obrero (amerikai forgalmazásban a sejtelmes Dr. Butcher nevet viseli) a következőképpen vall tudományos ars poeticájáról (a helyszín egy bambuszkunyhó): - És most ennek a halott férfinek az agyát át fogom ültetni ebbe a fiatal nőbe! - Majd sátánian felkacag. És ez frankón így benne van a filmben, semmit nem túloztam el! A mongolfajú statiszták nyilvánvalóan életükben először és utoljára szerepeltek filmen, bár ezzel mondjuk még mindig jobban jártak, mintha szokásos kenyérkeresetüket űzve Belawan kikötőjében hordták volna a kókuszdiót a Nagy Fehér Kapitány hajójára. Ötletes halálnem egyetlen szerepel csupán a filmben, amikor McCullogh rutinszerű mozdulattal felragad egy csónakmotort (!!!), és unott arcot vágva ledarálja vele a késsel (wtf?! WTF?!!!) rátámadó zombi fejét.

Ne kerteljünk: a film a sírva röhögtetős kategória zászlóshajója, a film+ (Kyrie!) bármikor leadhatná főműsoridőben. Értékelése a Holtak Csarnokaiban tízből tíz harapás, akár zombi, akár kannibál által. Magyar kiadásáért áldassék - újra csak - az Ultrafilm neve.

¹- Ez neked magasrendű? - kérdezi Sztálin a fia által viselt női ruhára bökve Szorokin Kékháj című könyvében.

Szólj hozzá!

Címkék: harapás moziiiirrrrgh

A bejegyzés trackback címe:

https://hallsofthedead.blog.hu/api/trackback/id/tr892151197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása