HTML

Halls of the Dead

No more room in Hell. The dead walk the Earth.

Friss topikok

  • Magnamanus: @efes: Még jó, hogy nem Orgovány a szülővárosa. Hiába, rosszkor rossz helyen lenni, ehhez is tehet... (2011.02.03. 12:12) A hajó elment
  • efes: Régen ez imádtam ezt a regényt (a sorozatot nem láttam). Úgy képzeltem, hogy Arbat az valami fénye... (2010.12.30. 17:29) Az Arbat gyermekei
  • Bobby Baccala: @papas: milyen időkben? hóban, fagyban? (2010.12.02. 22:20) Hol van a jó kormányzás?
  • Magnamanus: @Shaddam: Antikváriumokban általában kapható. Jelen pillanatban a bookline szerint a Pestszentimre... (2009.11.16. 23:29) Stanislaw Lem: Magellán-felhő
  • Oidipus Prime: Isten óvjon a második résztől mert az viszont embertelenül borzalmas. Ebben a filmben az a jó,hogy... (2009.10.01. 16:27) A dög - Feast

Day of the Dead 2008

2008.11.04. 16:06 :: Magnamanus

Ez mekkora genyóság már, hogy előre meg lehet nézni egy filmet, a forgalomba kerülés előtt! Ráadásul itt propagálom.

remake megtekinthető - a többi a related-ben, a teljeset meg lehet nézni).

Az eredmény felemás. Persze, az új korszak igényeinek megfelelően megpróbálták pörgősebbre venni az akciót, de ennek - mint mindig - az az ára, hogy kiszabták a mondanivalót. Persze, vannak, akik szerint a mondanivaló keresése egy agykárosult sorstársakról szóló filmben merő hiábavalóság, ám ezt kategorikusan visszautasítom mindannyiunk nevében! Pontosan ez az, ami miatt egy Romero-filmet meg lehet különböztetni pl. egy Fulcitól ("Most szemkinyomással reklámáron!").

Ma, 2008-ban minden valamirevaló zombifilmnek valami új momentumról kell föllebbentenie a fátylat a zombilélek gazdag kincsestárából. Mivel gazdagodtak jobbra érdemes sorstársaim?

1. Futnak, mint Forest Gump, tán még nála is gyorsabban, amire már volt példa (utóbbi egy kivételesen jól sikerült újrázás volt szerintem). Szóval ez a tény annyira nem rázhatja meg az élőket. Persze, itt is túlzásba estek a készítők, amikor a kórházi öldöklés során az egyik kollégát úgy fölpörgették, hogy a plafonon fejjel lefelé lógva fut néhány métert. Zombiról van szó, kérem, nem alienről!

2. Egy percbe telik csupán az átalakulásuk. Na, ezt nem kellett volna. Olyik állva marad,  és bambán bámul maga elé addig az egy percig, amíg resetel az agya és átáll zombi-üzemmódra, de van, aki csupán köhent egyet és már pattan is föl a vágyott torok- vagy tarkóharapást elérendő. A csúcs persze a drága papa, akinek egyenesen az agyába látunk, amint a gaz vírus ördögi röhögéssel átveszi az uralmat. (Tényleg, ha már ilyen az a vírus, miért nem karatézta le valaki?) Viszont bónuszban az így átalakult alanyok nem a természetes bomlás stációinak megfelelően szenvednek állagromlást, hanem mintegy önálló mellékhatásként.

3. Ez a csúcs. Tárgyalt dolgozatunk halálos komolysággal állítja, hogy ha az ember életében vegetariánus volt (továbbá szerelmes, ha jól követtem a feltételrendszert), akkor jó zombi lesz, vagyis nem támadja meg az embereket, hanem a gonosz zombikkal folytatott harcban áldozza föl értük a - mijét is? Az életét vagy az egészségét per definitionem nem teheti. Így maradjunk a testi épségénél. Na most az eredeti tisztázatlan hátterű és homályos tulajdonságokkal bíró Bubját erre a szimpla kis buzgoncra lecserélni több mint hiba: bűntett a zombiság egyetemes értékei ellen! Kikérem magamnak, hogy semmiféle önállóságot nem feltételeznek egy csoszogó állampolgárról, hanem szimpla ölebbé fokozzák le!

A történetvezetést ötletek helyett az uralkodó trendnek megfelelően véres és gyors, rántott kamerás akcióval helyettesítették, az eredetinél jóval kiszámíthatóbbá téve a filmet. Azért valljuk be, hogy a film vége, amikor a főszereplők véletlenül betévednek  PONT abba a titkos laboratóriumba, ahonnan az egész eseménysor kiindult, és egy, a kutatásvezető által gondosan fölvett - röhejesen gáz - videofelvételről "mindent" megtudnak, az azért eléggé ZSkategória-szagú megoldás.

Ostoroznám a trendet még annyiban, hogy szánalmas erőlködés a tárgy-munkadarab valós főszereplőihez hasonló szellemi alkatúnak vélt nézősereg álságos megnyugtatása az "annyira tudományos, hogy már csodaszámba megy"-magyarázattal (lásd Clarke: a kellően fejlett technika nem különböztethető meg a mágiától). Mert jó, hogy a plázaparaszt megnyugszik a "magyarázattól" - hö, hát valami titkos katonai vírus vagy miafaszom miatt vót az egész -, na de miért nem kapták el a főszereplők a láthatóan influenza-szerűen terjedő (ha persze, a harapást ide nem értve) ragályt? Tulajdonképpen az egész fertőzés-analógiával ez a probléma, hogy csak hátrébb toljuk vele a homályt. Attól az még ott marad, hogy csak a szemünk sarkából látszik.

Összegezve: a DVD-megjelenés árkategóriájától erősen függően (értsd: a napi betevő TESCO gazdaságos Dolph Lundgren ill. Steven Seagal mellé vagy helyett) ajánlom. Mozijegyre kizárólag übergeek fanatikusok adjanak ki pénzt.

Az alkotóknak meg - jutalmul vagy büntetésül, döntsék el - két tarkóharapást utalok ki.

Szólj hozzá!

Címkék: moziiiirrrrgh

A bejegyzés trackback címe:

https://hallsofthedead.blog.hu/api/trackback/id/tr64749531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása